Erdoğan KAPUCU:
Arkadaşlar bence tüfeklerin soklarından çok avda kullanacağımız fişeklerin çeşitlerini iyi öğrenmekte fayda var 71 namlu ful sok tüfekle ava atlılan despersete fişek 65 namlu 3 sokla atlan normal fişekle dagılımı aynıdır yani bence artık fişekleri tartışalım saygılarımla
Gürkan TEKİN:
Tüfeklerde şok namlunun son 5-6 santimetresindeki daralmadır ve mobil olsun sabit şoklu olsun tüm tüfeklerde aynıdır. extra full, full, üç çeyrek, yarım , çeyrek, silindir ve beretta skeet( namlu çıkışından daha geniştir) olarak adlandırılmışlardır. extra full ve beretta skeet şoklar ülkemizde yaygın değildir.şok saçmanın dağılımında etkilidir. şok numarası büyüdükçe daha dar bir saçma dağılımı elde edilir. bilindiğinin aksine şoklu tüfek daha uzağa sürmez ( ulaşmaz ) .. sadece saçmalar daha toplu gittiği için isabet oranı yüksektir.şoksuz tüfekten çıkan saçma da aynı mesafeye erişir fakat saçma çok açıldığından ya hedefe saçma gelmez yada az saçma aldığından av gider.mobil şokla sabit şok arasında dağılım farkı yoktur çünki aynı numara şok aynı namlu çıkış ölçüsüne sahiptir.sabit full şoklu bir tüfekle mobil full şoklu bir tüfekte namlu ağzının ölçüleri 17.4 mm dir. yani aynıdır.
Tüfeğin etkin kullanımı için şokların dağılım üzerindeki etkilerini bilmek gerekir. mobil şoklu silahlar sabit şoklulara oranla daha kullanışlıdır çünki avına göre şok seçimi yapılabilmekte ve saçma dağılımı değiştirilebilmektedir.örnek verelim 1-3 şoklu bir tüfekle yakın atış yapılması gereken bir ava gidildiğinde sıkıntı yaşanabilmektedir. tüfek çok şoklu olduğundan dolayı yakın mesaede saçma topunla gidecek ya av parşalanacak ya da gidecektir. illaki avın uzaklaşmasını beklemek gerekecek ve bu herzaman yapılamayacak bir durumdur.mobil şoklu bir tüfek olsaydı 4-5 nolu şokları takarak yakın mesafede açılım sağlanabilecekti.tersini düşünelim 3-4 şoklu bir tüfeğimiz var ve uzak mesafe atışı yapacağız.. bu seferde saçma fazla açılım yapacağından av saçmanın arasında kalacak vurulmayacak yada az saçma alacak ve yaralı gidecektir.mobil şoklu olsaydı 1-2 veya 1-3şokları takıp istediğimiz saçma dağılımını sağlamış olacaktık. kurşun atılarında da aynı durum karşımıza çıkıyor. çok şoklu ( 1-2-3) tüfeklerde tek kurşun atıldığında kurşun namludan çıkarken ezilmekte ve sapma yapmaktadır. bu da hedefin ıskalanmasına neden olmaktadır.
yüksek şoklu tüfeklerde yakın açılım sağlamak için dispersante gibi özel fişekler kullanmak gerekmektedir.bu da maliyet arttırır.kısacası mobil şoklu tüfekler sabit şoklulara göre daha kullanışlıdır.
Tüfekte namlu boyuna gelince .. namlu ne kadar uzun olursa o kadar uzağa sürer anlayışı yalnıştır. hatta namlunun her 1 cm sinde saçma 1m/s hız kaybetmektedir. bu mantıktan hareketle 55 namludan çıkan saçma 76 namluya göre daha hızlı ve güçlü bir şekilde gitmektedir.mobil şok icat olmadan önce kısa namlulu silahlar az şoklu ,uzun namlulular ise çok şoklu olarak imal edilmiştir. bizim uzun namlu uzağa sürer mantığıda burdan çıkmaktadır ve bir yanılgıdır.numlunun uzunluğu avcının kullanım alışkanlığına ve gideceği ava göre şekillenir. parlama avlarında kısa namlulu tüfekler daha randumanlıdır çünki yüze kolay gelir. geçit avlarındaysa uzun namlulu silahlar daha randumanlıdır çünki avı daha rahat süzer ve önleme verebiliriz. namlunun boyuna fazla takılmamak gerekli şoklar daha önemli bir konu...
Gürkan TEKİN:
Fişeklerden konu açılmışken bu konuya da biraz değinelim. 32 gr 7 numara bir fişek diyelim. ama hangi 32 gr 7 numara fişek.... aynı markanın 6-7 çeşit 32 gr 7 numara fişeği var.. işte bu noktada fişeklerin özellikleri çıkıyor karşımıza. keçe tapa mı ,power taba mı, bior mu, dispersante mi hangisi ???? bu fişeklerin hepsinin açılımları birbirinden farklı.. dispersante çok yakın açılım yapan ve yakın mesafede geniş çember oluşturan bir seri... keçe tapada da dispersante kadar olasada yakın mesafede geniş bir açılım...bior ( yarım ) tapada ise merkez yoğun çevresi geniş olan ve keçeye oranla daha geç açılılan bir dağılım... power tapa( sürek tapa ) ise diğer tapalara göre daha geç açılım yapan ve giderek genişleyen bir açılım ve çember çıkıyor karşımıza..her markanın kendine göre serilerileri var..aldığınız fişekleri ava atmadan önce bikaç deneme atışı yaparak hangi mesafede ne kadarlık bir çember oluşturduğunu test etmek fişeten en iyi sonucu almak için yapılması gereken önemli bir noktadır.
Erdoğan KAPUCU:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder