12 Şubat 2009 Perşembe

limon portakal mandalina budama şekilleri

Turunçgillerde budamanın önemi bütün üreticilerimizin bildiği ve önemsediği bir konudur.Bu konuda bahçemizde çalışırken yada eleman çalıştırırken aşağıda sıraladığımız önemli birkaç noktaya dikkat edilmelidir.Özellikle Ekşi çeşit diye adlandırdığımız limon çeşitleri için sık yapılan bu işlemde, yapılan budamadan sonra ağacın iç kısmı hava alabilmeli yani iç kısımda aşırı sıklık, üst üste binmiş ve biribirine sürten, rüzgar sallaması sonunda biribirini yaralamaya meyilli dalların çıkartılarak, çok sık olan, ışık ve havanın girmesini engelleyen yada yerlerde sürünen dalların çıkartılması gerekir. Bunun yanında; obur diye tabir edilen ve ağacı iç kısmından çıkan dallarında çıkartılması gerekir.Ağacın dış kısmında yapacağımız şekil budaması her yıl yapılan bir budama şeklidir (limonlarda) Bu budamayı yaparken; uç aldığımız dallar kalan kısmının uzunlığu 20-25 santimetre arasında olmalıdır. Budama esnasında kullanılan kesici aletlerin steril edilemsi çok önemlidir. Bir ağaçtan diğerine geçerken bu aletlerin steril edilerek, hastalıkların diğer ağaçlarada taşınması önlenmiş olur. Bunun için ; bir litre suya koyacağımız çamaşır suyu (Hypo) nun miktarı bir yemek kaşığı kadardır. Budama sırasında kesilen dalların sıfır noktasından (dipten) kesilmesi ve hemen arkasından macunlamak suretiyle yaraların kapatılması gerekmektedir. Mandalina, Portakal, Greyfrut çeşitlerinde ve Enterdonat gibi bazı limon çeşitlerinde şekil budaması yapılmaz.Bu çeşitlerde, Fazla sık dallar, yere değen dallar, ağacın iç kısmından çıkan obur dallar ve biri birine sürten dallar çıkartılarak budama işlemi yapılır..

Hiç yorum yok: